Ahad, 31 Mei 2015

SERAI ANTI KANSER

Anti-Kanser : Citral boleh mematikan Sel Kanser
Doktor dan saintis telah menemui bahawa 1gram serai mengandungi Citral yang mencukupi untuk mematikan sel kanser! Citral terbukti mampu menyebabkan aktiviti apoptosis (self desturct) yang boleh memusnahkan sel-sel kanser.
Pesakit kanser di Israil telah digalakkan oleh doktor untuk minum jus serai pada hari mereka menjalani rawatan kemoterapi atau radiasi untuk mempercepat proses rawatan.

Apa itu Citral: Citral merupakan salah satu komponen di dalam serai yang mempunyai pelbagai khasiat pada kesihatan manusia. Citral terdapat di dalam beberapa tumbuhan lain juga tetapi mempunyai kandungan yang tinggi di dalam daun serai.

Apa itu Citralife: Citralife merupakan minuman herba serai yang mempunyai kandungan Citral yang tinggi iaitu 280% berbanding serai mentah.

Anti-Oksidan
Kajian terbaru dari 'Food and Nutrition Research Institue' dari Jabatan Sains dan Teknologi (DOST) menyatakan setiap 100 grams serai yang direbus mengandungi lebih dari 24.205 micrograms beta karotin. Beta Karotin merupakan salah satu komponan anti oksidan yang kuat dan mampu mencegah kanser. 

Detoksifikasi- Proses Pembuangan Toksin dari Badan
Minuman Herba Citralife mengandungi Citral yang menyah toksin di dalam badan dengan meningkatkan kekerapan urinisasi dan perpeluhan. Aktiviti ini membantu membersihkan buah pinggang, hati, pankreas, sistem pencernaan, saluran darah dan membuang bahan toksin yang tidak diperlukan badan melalui proses urinisasi.
Penyingkiran urik asid dan bahan toksin dari badan mampu mengurangkan berat badan berlebihan seseorang.


Menstabilkan tekanan darah dan Kolestrol
Daun serai mempunyai elemen Citral yang merangsang untuk menyingkirkan kolestrol berlebihan, urik asid, toksin dan lemak dalam badan. Aktiviti ini menggalakkan peredaran darah ke seluruh anggota badan.

Meminum minuman herba Citralife setiap hari mampu menstabilkan tekanan darah seseorang.


Ahli akademik di 'Department of Nutritional Sciences' dari University of Wisconsin telah menyiarkan penemuan mereka, perhubungan diantara serai dan kolestrol di dalam Jornal Kesihatan Lemak (medical journal Lipids) pada tahun 1989. Mereka menjalankan kajian pada 22 orang peserta yang mempunyai masalah kolestrol yang tinggi.  Setiap peserta dikehendaki mengambil 140 mg kapsul pati serai setiap hari. Kesannya, purata peserta telah berjaya menurunkan kadar kolestrol dari 310 ke 294. Selepas 3bulan, kebanyakan peserta rata-rata dapat menurunkan kadar kolestrol sebanyak 38 mata.

Sembelit
Membantu membuang toksin dari badan dengan membersihkan pankreas, hati, buah pinggang, dan saluran darah. Memudahkan pembuangan air besar dan melancarkan sistem pencernaan badan.


Demam dan Selsema
Tumbuhan serai mempunyai banyak khasiat dalam kesihatan manusia dan telah ditemui nenek moyang kita sebagai salah satu tumbuhan herba.Serai juga pernah dikenali sebagai daun demam (fever grass) kerana mampu mengubati demam.


Senak Perut
Serai selalunya diminum seperti teh kerana dipercayai dapat membantu dalam masalah pencernaan, diarrhea dan senak perut. Minuman serai dapat menenangkan ketegangan, dan melegakan senak perut. Minuman ini bukan hanya sesuai untuk orang dewasa tetapi kanak-kanak juga boleh meminumnya.

Anti-Bakteria dan Anti-Kulat
Serai mempunyai komponen anti-bakteria dan anti-kulat. Kebanyakan suri rumah menggunakan serai di dalam masakan untuk melegakan batuk dan demam. Tetapi masih ramai orang yang tidak tahu mengenai khasiat serai pada kesihatan manusia.



Artritis, Gout dan Sakit Sendi
Serai sangat sesuai dijadikan minuman untuk orang yang mengalami Artritis. Pesakit yang menderita kerana masalah sendi tulang dan urat akan mendapat banyak manfaat dari khasiat serai.

Angin di dalam perut
Minuman serai dan minyak serai sangat mujarab untuk merawat angin dalam perut.

Membantu Sistem Pencernaan Badan
Minuman Citralife menggalakkan sistem pencernaan dan mampu memberi kelegaan pada sakit gastrik. Minuman Citralife juga mampu melegakan kembung perut dengan memudahkan pembuangan angin dalam badan.
Serai juga memberi kesan positif kepada yang ingin mengurangkan berat badan. Selain itu minuman Citralfe mampu menurunkan lebihan kolestrol seseorang dan dapat mengawal pembinaan selulit di badan.

Mengatasi masalah sakit semasa menstruasi (haid)

Gangguan haid: Infusi untuk rumput, bercampur-campur dengan lada hitam, diberi dalam haid menyakitkan dan sukar. Jus mentah atau rebusan rumput boleh diambil dalam keadaan tersebut. Penyelidik telah mendapati bahawa Serai memegang antidepressant, anti oxidant, kesemak, bakteria, fingucidel, sifat-sifat nervine dan ubat pelali. Ia juga boleh digunakan sebagai tonik iaitu menyahbau dan badan. 

Terbukti untuk Merawat Jerawat dan Jeragat 
Serai digunakan secara meluas untuk merawat jerawat dan bintik-bintik hitam di muka. Mempunyai elemen anti-bakteria dan membasuh kotoran pada kulit.

Kebaikan Mandian Beraroma
  • Merawat masalah kulit.
  • Melembutkan kulit dengan minyak pati citral.
  • Memberi kesegaran dan mengurangkan kelesuan dengan mandian aroma.
  • Baik untuk ibu yang baru bersalin.
  • Baik untuk bayi dan anak-anak yang mempunyai masalah kulit sensitif.
  • Citral mempunyai antiseptik semulajadi untuk membunuh bacteria.
  • Mandian beraroma yang menyenangkan &  menenangkan fikiran.

Sabtu, 30 Mei 2015

ROSELLE a.k.a ROZEL

Khasiat Roselle (Rozel)

Roselle, merupakan satu tumbuhan herba semulajadi – mengandungi kandungan Vitamin C yang tinggi, dianggar pada 280mg pada setiap 100gm kaliks Roselle yang telah dikeringkan. Ini menunjukkan kelebihan vitamin C yang ada pada Roselle berbanding dengan buah kismis hitam. Ia juga mengandungi vitamin-vitamin lain seperti Vitamin D, B1 dan B2. Selain vitamin, ia juga mengandungi hampir 486mg Kalsium, jumlah yang cukup banyak serta mengandungi Magnesium, Beta-Carotene dan OMEGA-3. Ia juga mengandungi anthocyanine (antioksidan).

KEGUNAAN ROSELLE DALAM DUNIA PERUBATAN

Ramai saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas (Roselle kaya dengan anti oksidan). Banyak penyakit zaman moden dikaitkan dengan masalah tekanan oksidatif akibat daripada aktiviti radikal bebas yang berleluasa pada hari ini. Aktiviti radikal bebas menyebabkan berlakunya proses penuaan pantas terhadap manusia.Ia juga membantu meningkatkan daya tahan tubuh, mengatasi hipertensi, anti infeksi bakteria, membantu proses pencernaan dan mencegah kekurangan vitamin C, mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu ginjal, mengandungi Flavonoid yang berfungsi sebagai antibiotik pembunuh kuman-kuman penyebab penyakit serta penyaring racun dalam tubuh.

KEGUNAAN TRADISIONAL ROSELLE
Roselle digunakan secara tradisional untuk melegakan batuk dan demam dalam masyarakat. Di Sudan, roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan. Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle.
Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa, merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Jangan terkejut, ia mempunyai 3 kali lebih banyak vitamin C daripada anggur. Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga rozel dan mendapati rozel mengandungi khasiat-khasiat berikut:
  • Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sbg tonik
  • Memperlancar peredaran darah.
  • Mengubati luka luar dan dalam.
  • Mengubati penyakit kulit, menghaluskan kulit dan memperlambat penuaan, menyebabkan wajah nampak muda dan berseri.
  • Sbg diuretic, penurun suhu dan pereda rasa nyeri (penenang alami.)
  • Bersifat detoksifikasi, membuang racun.
  • Mempunyai efek anti kejang otot.
  • Memiliki zat anti bakteria dan anti virus.
  • Membunuh bakteria penyebab TBC.
  • Memiliki zat anti kejang saluran pernafasan
  • Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.
  • Mencegah penyakit jantung.
  • Mengatasi masalah selsema, batuk, dan demam.
  • Mengubati asma dan alergi.
  • Mengubati insomnia.
  • Menormalkan kadar gula darah, tekanan darah, kolestrol, dan asam urat.
  • Mengatasi penyakit kardiovaskular/darah tinggi.
  • Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam rozel mampu bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.
  • Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh
  • Menyihatkan mata
  • Menyeimbangkan berat badan.
  • Mengurangi panas dalam .
  • Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.
  • Mengubati pening kepala/migraine.
  • Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
  • Menghilangkan sakit sakit di badan.
  • Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA
  • Dapat mengurangi risiko osteoporosis.
  • Mengubati sakit tenggorokan dan sawan.
  • Mengatasi masalah stress/tekanan.

Kandungan Rozel:

Mengandung vit.C kadar tinggi (tiap 100 gram Roselle mengandung 280 mg Vit. C);Vit.B1, B2; D, dan Niasin; Protein 1,145 gr;Lemak 2,61 gr;Serat 12gr; Kalsium 1,263 gr;Fosfor 273.2 mg;Zat besi 8,98 mg; Malic Acid 3,31%;Fruktosa 0,82%;Sukrosa 0,24%; Karoten 0,029%;Tiamin 0,117 mg;Niasin 3,765 mg; juga mengandung 18 asam amino yang diperlukan tubuh; Gossypetin Anthocyanin; Potassium, dan Flavonoid.

Jumaat, 29 Mei 2015

SERAI VS KANSER

SERAI VS KANSER

Serai, umumnya dikenali sebagai tumbuhan biasa yang akar dan batangnya sering digunakan sebagai rempah penyedap masakan. Padahal, minyak asiri dalam tanaman ini banyak digunakan dalam industri kosmetik untuk pembuatan minyak wangi dan sabun.

Serai atau dalam bahasa latinnya disebut Cymbopogon ciatrus adalah genus yang mengandungi kira-kira 55 spesies rumput. Tumbuhan ini boleh tumbuh subur di cuaca panas dan mencapai ketinggian sekitar 2 hingga 4 meter.  Tanaman serai digunakan dalam pelbagai kebudayaan. Bahagian dari tanaman ini yang boleh digunakan untuk herba termasuk akar, batang, dan daun. Berikut ini beberapa khasiat serai yang belum banyak diketahui:

– Mencegah kanser
Satu kajian mendedahkan bahawa setiap 100 gram serai mengandungi antioksidan yang boleh mencegah kanser. Pada tahun 2006, sebuah pasukan penyelidik dari University Gurion di Israel mencari sebatian dalam batang serai yang boleh mematikan sel kanser tanpa merosakkan sel sihat.

– Ubat gangguan pencernaan
Teh yang mengandungi serai membantu mengatasi gangguan pencernaan, sakit perut, masuk angin, kejang usus dan cirit-birit. Serai juga membantu mengurangkan gas dari usus sekaligus mencegah pembentukan gas lebih lanjut.

– Detoksifikasi
Serai juga mempunyai sifat detoksifikasi tubuh dengan meningkatkan jumlah dan kekerapan buang air kecil. Hal ini boleh membuat organ pencernaan, hati, pankreas, buah pinggang, dan kandung kemih bersih dan sihat kerana zat beracun dan asid urat sudah disingkirkan.

– Manfaat pada sistem saraf
Minyak esensial yang dibuat menggunakan serai boleh digunakan untuk menguatkan dan meningkatkan fungsi sistem saraf. Kerana minyak serai yang disapukan ke permukaan tubuh memberikan kesan menghangatkan, melemaskan otot dan meredakan kejang.

– Menurunkan tekanan darah
Serai berkesan dalam mengurangkan tekanan darah, merangsang peredaran darah dan menghilangkan masalah tekanan darah. Pengambilan segelas jus serai untuk menurunkan hipertensi.

– Sebagai analgesik
Serai meringankan semua jenis peradangan dan iritabiliti yang berkaitan dengan kebanyakan jenis sakit. Jadi jika anda mengalami sakit gigi, sakit otot, sakit sendi, atau sakit, teh limau dan serai pasti boleh membantu.

– Kulit indah
Serai merupakan asas dalam industri kosmetik. Manfaatnya antara lain mengurangkan jerawat dan berfungsi sebagai penyegar. Minyak serai juga boleh disapu ke seluruh tubuh untuk memberi kesan menghangatkan.

– Kesihatan wanita
Pengambilan teh yang dicampur serai mungkin akan membantu mengurangkan sakit haid dan rasa mual.

Khamis, 28 Mei 2015

JENIS MAKANAN KURANGKAN SAKIT KEPALA


Top of Form
Ada pelbagai jenis sakit kepala dengan peringkat berbeza-beza. Tetapi satu perkara yang sama adalah datangnya sakit kepala membuat segala bentuk aktiviti menjadi terganggu. Sakit kepala adalah gejala dari beberapa ketidakseimbangan fizikal dan mental.

Sebahagian dari kita biasanya meminum atau menelan ubat anti sakit untuk meredakannya. Padahal, sebenarnya ada alternatif selain ubat yang boleh membantu masalah sakit kepala. Beberapa makanan dan cecair diyakini boleh membantu mengusir rasa sakit di kepala. Inilah lapan di antaranya:

1. Kentang:
Sakit kepala yang muncul akibat mabuk tak hanya disebabkan kerana dehidrasi tetapi juga kerana hilangnya elektrolit seperti kalium. Maka dari itu, menikmati makanan yang kaya dengan kalium boleh membantu meringankan sakit kepala. Kentang mengandungi banyak kalium yakni 100 gram, sedangkan kentang panggang (dengan kulitnya) mengandungi kalium hingga 600 mg.

2. Pisang:
Pisang tidak hanya kaya dengan potasium tetapi juga magnesium (pisang saiz sedang mengandung 10% dari cadangan pengambilan harian anda). Magnesium dapat meringankan migrain anda dan sakit kepala akibat tekanan. Sejumlah kajian telah menghubungkan antara kekurangan magnesium dan sakit kepala migrain. Penelitian menujukkan bahawa sekitar separuh dari semua pesakit migrain mempunyai magnesium terion dalam darah dalam jumlah yang sedikit.
Magnesium, yang dikandung dalam pisang, melindungi tubuh dari sakit kepala dengan cara merelaksasi pembuluh darah. Selain itu, magnesium mempunyai kesan menenangkan sehingga berguna untuk meredakan sakit kepala akibat tegang. Apricot kering, avokado, almond, kacang mete, beras merah, kacang-kacangan dan biji-bijian merupkan makanan lain yang kaya dengan magnesium.

3. Kopi:
Kafein dalam kopi bermanfaat sekaligus berbahaya bagi korban sakit kepala. Kafein merupakan zat yang umum dalam resipi dan ubat-ubatan tidak untuk sakit kepala kerana dapat meredakan rasa sakit dan 40% lebih berkesan dalam mengubati sakit kepala. Kafein juga membantu tubuh menyerap ubat sakit kepala lebih cepat, sehingga ubat tersebut lebih cepat bekerja. Kafein boleh menjadi pereda sakit kepala yang sangat berkesan, terutama migrain, tetapi jika diambil terlalu banyak boleh membuat sakit kepala kembali kambuh. Jadi, dianjurkan untk meminum kopi tidak lebih dari 2 atau 3 cawan satu hari.

4. Biji-biji serelia utuh (whole grain):
Jika anda menjalani diet rendah karbohidrat, anda akan mula menguras sumber utama tenaga untuk otak, iaitu cadangan glikogen. Selain itu juga menjadikan tubuh kehilangan cecair dengan cepat sehingga menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi bersamaan dengan berkurangnya tenaga ke otak boleh menyebabkan timbulnya sakit kepala. Jika anda mengambil makanan-makanan karbo yang sihat seperti (biji-bijian seperti roti gandum, bijirin gandum, oatmeal, dan buah-buahan), tidak hanya boleh mengusir rasa sakit pada kepala tetapi juga meningkatkan mood anda.

5. Tembikai:
Dehidrasi adalah penyebab am timbulnya sakit kepala, maka pertimbangkan untuk meminum air yang banyak dan mengasup makanan yang kaya dengan air (seperti tembikai). Buah yang kaya dengan air ini juga mengandungi mineral penting, seperti magnesium, yang merupakan kunci untuk mengelakkan sakit kepala. Anda juga boleh cuba minuman sukan berelektrolit jika mungkin mengalami sakit kepala selepas bersenam dalam masa yang lama kerana kehilangan banyak mineral dalam tubuh.

6. Ikan:
Ikan berlemak (seperti salmon, tuna, dan makarel) bermanfaat sebagai ubat untuk sakit kepala migrain kerana kaya dengan asid lemak penting, omega-3. Asam lemak omega-3 boleh menghalang keradangan yang sering mencetuskan timbulnya migrain. Jika tidak boleh makan ikan ini setiap hari, tidak perlu bimbang. Anda boleh mengambil suplemen minyak ikan dan menambah makanan seperti biji rami, walnut, tahu, dan kacang soya untuk tambahan omega-3 pada diet anda.

7. Biji bijan:
Biji bijan kaya dengan kandungan vitamin E dan boleh membantu menstabilkan kadar estrogen dan mencegah migrain selama tempoh anda. Selain itu, biji bijan juga kaya dengan magnesium, yang selanjutnya akan membantu pencegahan sakit kepala. Makanan lain yang mengandungi vitamin E dalam jumlah tinggi antara lain, kacang-kacangan, minyak zaitun, dandelion, gandum, dan kentang manis.

8. Halia:
Bottom of Form
Selain menjadi ubat untuk mual, halia mempunyai sifat anti-keradangan dan anti-histamin juga berguna untuk memerangi sakit kepala. Masaklah halia tersebut atau kombinasikan dengan minuman lain seperti teh.