Selasa, 8 Julai 2014

DRAMA MENANTU SEPULUH RIBU

Assalammualaikum wbt.

Drama-drama-drama.  Haish!  Jangan tak tahu sejak novel diadaptasi ke drama, saya dah jadi kemaruk dengan info drama.  Kali ini slot Azalea bertajuk Menantu Sepuluh Ribu.  Yang ini bukan novel ya.

Slot Azalea kini kembali mempersembahkan sebuah drama kisah cinta bertajuk 'Menantu Sepuluh Ribu' mengantikan drama Fajar Aiman. Drama bersiri 20 episod terbitan A.Aida Production diarahkan oleh Lizam Tugil (Ujang) nukilan skrip Rosmadewi Md Zain. Antara barisan pelakonnya seperti Fizz Fairuz, Reen Rahim, Annie Ariffin, Ewan Mohammad, Aida Khalida, Azah Suaymi, Cat Farish, Aishah Atan, Salwa Md Razak, dan ramai lagi. Jangan lupa saksikan 'Menantu Sepuluh Ribu bermula 16 Jun 2014, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4.00 petang menerusi slot Azalea di TV3.
JUDUL : MENANTU SEPULUH RIBU
EPISOD : 20
TARIKH : 16 Jun 2014 (Isnin hingga Khamis - 4.00 petang)
SIARAN : Slot Azalea di TV3
PENGARAH : Lizam Tugil (Ujang)
SKRIP : Rosmadewi Md Zain
TERBITAN : A.Aida Production
PELAKON : Fizz Fairuz, Reen Rahim, Annie Ariffin, Ewan Mohammad, Aida Khalida, Azah Suaymi, Cat Farish, Aishah Atan, Salwa Md Razak
SINOPSIS MENANTU SEPULUH RIBU
Drama romantik komedi ini mengisahkan tentang kehidupan Ikhwan (Fizz Fairuz) yang sentisa komited dalam menguruskan empayar perniagaan milik keluarganya sehingga tiada masa untuk mencari pasangan hidup. 
Meskipun begitu, Ikhwan menjadi dambaian ramai wanita kerana rupa parasnya yang kacak dan kekayaan yang dimilikinya. Mona (Salwa Md Razak) merupakan salah seorang wanita yang tidak pernah berputus asa untuk mendampingi Ikhwan. Mona yakin dia akan menjadi isteri Ikhwan kerana dia mempunyai hubungan yang rapat dengan kakak ipar Ikhwan, Azah Suaymi. 
Sementara itu, Ikhwan berhasrat untuk memperluaskan lagi perniagaan keluarganya dengan membeli tanah di sebuah kampung untuk membuka kilang. Selepas mendapat sokongan dari ayahnya, Datuk Musa (Cat Farish), Ikhwan segera bergerak ke kampung bekas pemandu ayahnya untuk membeli tanah di situ. 
Kehadiran Ikhwan di kampung itu telah disambut baik oleh Haji Yaakob, bekas pemandu ayahnya. Kemudian, Haji Yaakob (Zack Taipan) membawa Ikhwan bertemu Alang (Zulkifli Mohd Salleh) yang sememangnya memiliki sebidang tanah. Sesampainya di rumah Alang, pandangan Ikhwan tertumpu pada Umairah yang merupakan salah seorang anak dara Alang. Ikhwan terpegun melihat kerajinan Umairah (Reen Rahim) serta sikap pembersih gadis itu. 
Hajat Ikhwan untuk membeli tanah di kampung itu terlaksana juga apabila Alang bersetuju untuk menjual tanah kepada Ikhwan. Ikhwan membuat keputusan untuk berada di kampung bagi memberi tumpuan kepada pembangunan kilangnya. Dia juga mula berkawan dengan Umairah. Gadis itu juga seing membantu Ikhwan dalam menyediakan juadah berbuka puasa. 
Ikhwan senang berkawan dengan Umairah. Apabila Ikhwan jatuh sakit, Umairah kerap menziarahinya di rumah Haji Yaakob sehingga sembuh. Ikhwan terasa terhutang budi pada Umairah kerana mengambil berat tentang dirinya. Dari saat itu, mula lahir bibit cinta di antara Umairah dan Ikhwan. Mona mula mencurigai Ikhwan kerana jarang berada di bandar. Lalu, Mona pergi mencari Ikhwan yang berada di kampung. Mona terus marah apabila ternampak kemesraan di antara Ikhwan dan Umairah. Mona mula merancang pelbagai cara untuk menjauhkan mereka berdua. 
Sementara itu, Ikhwan meluahkan hasratnya untuk memperisterikan Umairah. Keluarga Ikhwan terkejut apabila mendapat tahu Ikhwan sudah mempunyai calonnya sendiri. Apakah yang akan terjadi selepas itu?
Adakah hasrat Ikhwan untuk menikmati kebahagian bersama Umairah akan tercapai? Berjayakan Datuk Musa mendapat menantu pilihannya? Apakah rancangan Mona untuk merosakkan hubungan Ikhwan dan Umairah?


Tiada ulasan: